+468-501 676 76

Energimätare, vattenmätare, oljemätare, Internet-of-Things och smart metering

Hantera pulser på Qalcosonic E3 och E4

Driftlägen

Energimätarna är väldigt konfigurerbara. Behörighet till konfiguration beror på vilket "läge" mätaren är i. Följande lägen finns: "transport", "normal drift", "service", "adjustment".

Vid leverans är mätare i transportläge. Då kan de flesta parametrar förändras - även metrologisk data.

När mätare driftsatts är de i normal drift. De kan sättas i serviceläge genom att öppnas och kortsluta service.

Adjustment tillåter ändring av metrologisk data men bryter mot MID och bryter garantin.

Nödvändig utrustning

OG-1 optiskt öga

Optisk koppling till mätare via datorns USB-port

MM20-USB

Ansluter M-bus till datorns USB-port

Verktyg

• Skruvmejsel för att öppna locket
  • Jumper (eller bara skruvmejseln) för att sätta mätaren i serviceläge

Sätt mätaren i serviceläge

Öppna mätaren

Peta bort plomberingsbitarna vid Lock. Använd sen skruvmejslar för att försiktigt bända bort snäppfästena i Lock-hålen. Se bild.

Aktivera serviceläge

Bygla hålen under serviceplomberingen. Det går bra att använda ett gem, en signalkabel eller liknande.

Mjukvara: E3 configurator

Ladda ner mjukvaran via denna länk.

Anslut till mätaren

Att ansluta genom optiskt öga

Placera optiska ögat på mätaren med kabeln pekandes neråt. Anslut USB-kontakten och ta reda på vilken port den använder genom att gå in i "enhetshanteraren".

OBS! IR-porten behöver aktiveras genom att man trycker på mätarens knapp. Deaktiveras automatiskt efter ett par minuter.

Att ansluta genom M-bus

Anslut M-bus-kabeln till mätaren och PC och ta reda på vilken port den använder genom att gå in i "enhetshanteraren".

Starta programmet

E3 configurator behöver inte installeras. Bara starta exe-filen.

Välj rätt port (programmet identifierar normalt rätt port, men kan behöva ändras). Om ni inte har någon ledig port för M-bus behöver ni kontakta support hos Microsoft eller dyl.

Klicka på Read configuration så skall all data läsas in. Om detta inte fungerar så har ni inte kontakt med mätaren på rätt sätt. Felsök.

Parametrisering

Ändra mätvärden

Kontrollera att rutan överst är angiven som Service.

Klicka på Counters.

Ställ in rätt summa på puls på aktuell pulsingång och klicka på Set.

Klicka på Write configuration.

Avsluta parametrisering

Efter utförd operation kan resultatet kontrolleras genom Read configuration.

Klicka sedan på Off Service mode för att återställa mätaren till normal drift.