Skip to main content

Förfrågningar:
info@ambiductor.se

Support:
support@ambiductor.se

Telefon:
+468-501 676 76

 

Energimätare, vattenmätare, oljemätare, Internet-of-Things och smart metering

02 november 2018

Utanpåliggande mätning i Nacka

Energimätning och flödesmätning behöver inte nödvändigtvis kräva att man kapar rör och installerar en fast mätare. Under vissa förutsättningar kan det vara en fördel att montera en utanpåliggande mätare. Här berättar vi om en nyligen utförd installation på Nacka sjukhus.

Utanpåliggande energimätare

På Nacka sjukhus hade man behov av ett par energimätare som skulle monteras utan att ta hål i röret eller stoppa flödet.

Som man kan se på bilden så är allt inte monterat perfekt på väggen än. Vi började med att koppla in mätaren för att säkerställa funktion. Kablar hänger lösa, och mätaren ligger stabilt men fortfarande öppen. Alla komponenter är robusta och gjorda för mobila lösningar och svåra miljöer så det fixas i efterhand.

Vår mätare TDS-100F är otroligt flexibel. Den kan mäta flöden på rör från DN15 ända upp till DN3000. Ju större rör, desto bättre mätresultat. Vi har testat flödesmätaren med +/-1% noggrannhet här i Sverige. Efter många installationer har vi goda erfarenheter om hur och var den passar bättre än konventionella mätare.

V-metoden

I aktuell installation, som var DN65, använde vi V-metoden (se bilden nedan) men mätaren stöder även Z-, W- och N-metoderna (se dokumentation) för att säkerställa bästa noggrannhet. Normalt ska mätaren ha 10xDN raksträcka innan och 5xDN efter, men i undercentralen ovan fanns inte så långa rör. Därför höll vi extra noggrann koll på signalstyrka och signalkvalitet som bägge låg på mycket bra nivåer (M90 och M91 i menyerna).

V-metoden

Flödesgivarna syns även på bilden ovan. Valda givare för aktuell installation var M2, men vi hade även kunnat andvända de mindre S2-givarna.

Energimätning

Förutom flöde kan mätaren även mäta energi med komplettering av två temperaturgivare. För att kunna använda temperaturgivare utan att ta hål i röret har vi valt extra noggranna AA-klassade utanpåliggande temperaturgivare. Detta för att uppnå samma noggrannhet som med konventionella parkalibrerade B-klassade givare. Givarna syns på bilden i ändan på de röda kablarna. De kommer isoleras in senare för att ge bästa mätvärde.

Energimätningen kan programmeras för montage på både varm och kall sida vilket gör att den kan mäta både värme och kyla. Det går även välja enheter och hur detta ska presenteras.

Driftsättning

För att kunna installera med bästa resultat har vi gjort en steg-för-steg-guide på vår supportsida. Där finns instruktioner gällande både montage och driftsättning, och även hur man får igång det inbyggda integreringsverket.

I Nacka började vi med att montera flödesgivarna på röret och ansluta dem till transmittern. Sen monterade vi temperaturgivarna och anslutöt dem som 3-trådsgivare. När allt var anslutet justerade vi givarnas placering och ställde in alla parametrar för att nå maximal noggrannhet.

Viktigt när man installerar en utanpåliggande mätare är att använda rikligt med värmeledande pasta. Detta för att säkerställa god kontakt mellan sensorer och rör. Luftspalter påverkar utrustningen så mätning blir omöjlig.

Nu är allt klart i Nacka sjukhus och mätningen fungerar som den ska. Det enda som återstår är att samla in data och att snygga till installationen.

 

Kontakta oss på 08-501 676 76 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för mer information.


Telefon:
Epost:
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Förfrågningar: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Support: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Tel +468-501 676 76

Propellervägen 8 B, 183 62 TÄBY, Sweden

Vi stöttar

Köp våra produkter hos välsorterade grossister

© Copyright 2010 - 2024 - Ambiductor AB - All Rights Reserved - Plattform av Joomlaproffs.se