+468-501 676 76

Energimätare, vattenmätare, oljemätare, Internet-of-Things och smart metering

Montera 24/230V-modul på Ambiductor HEAT 1 m.fl.

Gäller: Ambiductor HEAT 1, Ambiductor FLOW 4

Mätarna levereras i standardutförande med batteri. För att ha längre än 10 års utesittningstid eller för att ta bort M-bus-begränsningen kan man montera 24/230V-modul.

Extern spänningsmatning monteras enligt följande.

Förberedelser

För att kunna genomföra detta krävs matningsmodul 24VAC/DC och 230VAC. För matningsmoduler, se produktsidan.

För att montera detta krävs:

• Tång
  • Liten skruvmejsel
  • Kryssmejsel

För att programmera mätaren krävs:

Montera 24V-modul

1. Öppna mätaren
    2. Lossa bägge anslutningarna
    3. Demontera nedre batteriet
    4. Fäst övre batteriets anslutning till 24V-modulen
    5. Montera 24V-modulen och fäst skruven
    6. Kortslut batteristiften på mätaren i 1-2 sekunder
    7. Anslut 24V-modulens anslutning till ett batteristift på mätaren

Montera 230V-enhet

1. Öppna en kabelgenomföring och stick in kabeln
      2. Anslut till plint 54 och 55, utan att ta hänsyn till polaritet

Förbered för programmering

1. Montera en jumper (bygel) i mittersta jumperplatsen
        2. Fäst optiskt huvud på mätarens front (alternativt M-bus-till-USB-omvandlare)
        3. Anslut USB-kabel i dator

Programmera om mätaren

1. Starta programmet QALCOSONIC HEAT 1 USER CONFIG.
          2. Välj rätt COM-port (oftast föreslås rätt port). Kontrollera Enhetshanteraren för att hitta rätt COM-port.
          3. Klicka på "Läs" för att testa kommunikationen med mätaren.
          4. Klicka på "Nu" för att läsa aktuell tid från datorn. Se till att använda normaltid (inte sommartid). Ändra timme om den är felaktig.
          5. Klicka på "Ställ" för att ladda upp tiden till mätaren.

Avslutning

1. Ta bort optiskt huvud (eller M-bus-omvandlare)
            2. Demontera jumper
            3. Stäng mätaren. Se till att använda dragavlastarna.

Förberedelser

För att kunna genomföra detta krävs matningsmodul 24VAC/DC och 230VAC. För matningsmoduler, se produktsidan.

För att montera detta krävs:

• Tång
            • Liten skruvmejsel
            • Kryssmejsel

För att programmera mätaren krävs:

Montera 24V-modul

1. Öppna mätaren
            2. Lossa bägge anslutningarna
            3. Demontera nedre batteriet
            4. Fäst övre batteriets anslutning till 24V-modulen
            5. Montera 24V-modulen och fäst skruven
            6. Kortslut batteristiften på mätaren i 1-2 sekunder
            7. Anslut 24V-modulens anslutning till ett batteristift på mätaren

Montera 230V-enhet

1. Öppna en kabelgenomföring och stick in kabeln
            2. Anslut till plint 54 och 55, utan att ta hänsyn till polaritet

Förbered för programmering

1. Montera en jumper (bygel) i mittersta jumperplatsen
            2. Fäst optiskt huvud på mätarens front (alternativt M-bus-till-USB-omvandlare)
            3. Anslut USB-kabel i dator

Programmera om mätaren

1. Starta programmet QALCOSONIC HEAT 1 USER CONFIG.
            2. Välj rätt COM-port (oftast föreslås rätt port). Kontrollera Enhetshanteraren för att hitta rätt COM-port.
            3. Klicka på "Läs" för att testa kommunikationen med mätaren.
            4. Klicka på "Nu" för att läsa aktuell tid från datorn. Se till att använda normaltid (inte sommartid). Ändra timme om den är felaktig.
            5. Klicka på "Ställ" för att ladda upp tiden till mätaren.

Avslutning

1. Ta bort optiskt huvud (eller M-bus-omvandlare)
            2. Demontera jumper
            3. Stäng mätaren. Se till att använda dragavlastarna.